piątek, 14 października 2016

Owsianka kupowana czy "własnej roboty" :)




Dziś pod lupę bierzemy Gotową owsiankę kupowaną w sklepie i owsiankę robioną w domu z płatków owsianych . Czy warto iść na łatwiznę,czy lepiej przygotowywać swoje posiłki samemu?
Sprawdź!





„COŚ NA ZĄB” OWSIANKA Z GRUSZKĄ.


SKŁADNIKI: Płatki owsiane 68%,mleko pełne w proszku 12.5%,cukier, suszone gruszki 2%,aromat.

Pogrubiłam Wam składniki w ogóle niepotrzebne w owsiance. Cukier? Na co to komu. Można dosłodzić owocami i tym samym zwiększyć zawartość błonnika. Aromaty? Są tu zbędne. Bo owsianka i bez tego jest smaczna.



WARTOŚCI ODŻYWCZE W GOTOWEJ OWSIANCE:

  • Wartość energetyczna- 196 kcal.
  • Białko-5,8 g
  • Węglowodany-34 g (w tym 11.8g cukry)
  • Tłuszcz- 3.4 (w tym 1,2 g kwasów tłuszczowych nasyconych)
  • Błonnik: 3,1 g

    Mimo że producent zapewnia nas o wysokiej zawartości błonnika, to nie jest to jakaś ogromna ilość.



    OWSIANKA GOTOWANA SAMEMU:

    W mojej codziennej owsiance znajdziemy : płatki owsiane,suszona żurawina,słonecznik łuskany,otręby pszenne,banan,kiwi.


    Bez dodatkowego cukru czy aromatów.

    WARTOŚCI ODŻYWCZE W OWSIANCE GOTOWANEJ SAMEMU:
  • Wartość energetyczna:  342 kcal.
  • Białko- 4,05 g
  • Węglowodany- 54 g
  • Tłuszcz- 8,95 g
  • Błonnik- 11.1 g
Mimo że nasza domowa owsianka zawiera więcej węglowodanów i kalorii to i tak jest zdrowsza od kupowanej, gotowej. Dlaczego, przecież gotowana ma mniej kalorii?
No właśnie mniej! Osoby, które prowadzą zdrowy tryb życia wiedzą, że zdrowe, pełnowartościowe śniadanie powinno zawierać więcej niż 200 kcal oraz błonnika, a także węglowodanów złożonych. Dzięki węglowodanom zachowamy energię aż do obiadu, a duża zawartość błonnika zapewni nam uczucie sytości na długie godziny.
Niech nie przestraszą Was kalorie, które znajdziemy w naszej owsiance. Bo są tą same dobre kalorie, które na pewno nam nie zaszkodzą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz